Formaciones

Escoleta popular de ciència, art i tecnologia per a nenes

Sessió d’estiu!

L’Escoleta popular d’art, ciència i tecnologia és una formació gratuïta per a nenes d’entre 9 i 12 anys.

Us hi esperem!

Tallers: del 10 al 15 de juliol

De dilluns a dissabte de 09 a 13h.

10 de juliol: Arribant al laboratori

11 de juliol: Màgia, encanteris i pocions. Llavors i màscares

12 de juliol: Electrònica i com fer soroll amb coses

13 de juliol: De com les coses s’enreden

14 de juliol: Contes del passat, present i futur

15 de juliol: Portes obertes, t’explicarem…

 

Es donarà prioritat a nenes migrants i racialitzades.

 

Inscripcions: info@pluriversidadnomada.net
escriure a l’e-mail amb l’assumpte: escoleta popular
Període d’inscripcions del 22 de maig a l’1 de juliol del 2023.

Totes les activitats es realizaran al Wetlab d’Hangar (Emilia Coranty 16, Poble Nou)

 

El projecte consisteix en la realització d’una formació gratuïta en art, ciència i tecnologies feministes per a nenes d’entre 9 i 12 anys. En un entorn no-mixta, és a dir, nenes, dones i dissidències (això inclou al professorat). Aquests tallers, que s’emmarquen fora de l’horari escolar obligatori, emfatitzen en una mirada entre l’ètica i l’estètica des d’una perspectiva feminista, i en la que es treballarà principalment quatre blocs de coneixement al llarg d’una sèrie de tallers amb les següents temàtiques:
1. Art / Ciència / Ecologia: un espai d’obertura en el laboratori i les seves eines. Es treballarà amb cultius in vitro i in situ, familiaritzant a les nenes amb les tècniques de laboratori professional però realitzades en un entorn més quotidià. Produir cultius d’éssers vius: bacteris, fongs, etc.
Apropament a la microbiota que conforma el cos humà fent cultius dels bacteris que protegeixen el nostre cos.
Fomentar una mirada ecològica cap al nostre entorn i el nostre cos. Es promourà un apropament als coneixements més ancestrals vinculats als aprenentatges de plantes, per exemple, fent pocions curatives a partir d’olis essencials.
2. Electrònica i Maquinària lliure. Es coneixerà com funcionen ordinadors i articles electrònics per dins. Implicarà el coneixement del funcionament de certs processos electrònics, plaques electròniques (com telèfons, ordinadors, hardware Arduino), així com el treball amb soldadura per a la realització de petites peces i artefactes interactius realitzats a partir de material reciclat.
3. Informàtica i software lliure. Coneixement de la xarxa i de les xarxes socials. Treball amb smartphones i ordinadors, i entorns de programació de videojocs a través de l’ús d’aplicacions digitals i analògiques (per exemple amb Raspberry Pi i Scratch, o tècniques de stop motion) per programar històries interactives, jocs i animacions. Es revisaran i explicaran algunes tècniques de seguretat i privacitat digital principalment aplicades en les xarxes socials, emfatitzant en la vulnerabilitat i el flux de dades (BigData).
4. Crítica a la representació de les dones des d’una perspectiva interseccional. En aquest bloc s’atendrà a partir de el lúdic a les formes d’autorepresentació possibles a través de les tecnologies. Es revisaran produccions culturals (com dibuixos animats, videojocs, videoclips, sèries, entre altres) i es veurà quin tipus de construcció del gènere i raça proposen. Es plantejarà com amb les narratives i imaginaris és possible crear amb una perspectiva feminista i interseccional a través de l’ús crític de les tecnologies.
Presentació pública: Amb els resultats d’aquests quatre blocs es farà una presentació pública dels materials en format d’exposició d’art (gràfica), projecció audiovisual (curts produïts) i sonora. Aquesta instància servirà per donar visibilitat als processos i resultats en una jornada en què les mateixes joves seran les protagonistes, exposant en altres comunitats (pares, mares i familiars), docents (professors i membres de la seva comunitat educacional), i pares (altres nenes i joves) el seu treball. D’aquesta manera s’emfatitzarà el lideratge de les participants en l’exposició d’aquest procés.
De manera transversal, i des de la perspectiva feminista, s’atendrà també l’impacte mediambiental de les tecnologies, l’obsolescència programada i l’ús responsable de les eines.